View unanswered posts | View active topics It is currently 13 Jun 2026, 09:41

Reply to topic  [ 2 posts ] 
Despre monitoare si latency/input lag 
Author Message

Cateva informatii despre input lag, chestie cu care m-am lovit si eu si mi-a afectat performanta.

Input lag e un termen generic si fiecare componenta a calculatorului adauga un lag (intarziere), adica pana vezi imaginea finala pe ecran. Aceasta intarziere poate afecta mai mult sau mai putin pilotul, depinde de el si cat de bine se adapteaza. Am asa un presimtire ca cei mai tineri se adapteaza mai usor
Cel mai simplu si usor se poate observa lagul in simulator/joc. Stai cu masina pe loc si invarti foarte repede volanul in stanga si dreapta, observand in acelasi timp cat de repede urmeaza volanul de pe ecran pe cel real. Ideal trebuie sa fie foarte apropiate.
1. Controlerul. Aici G25/G27 stiu ca au o latenta foarte mica si sunt recomandate. Bineinteles, conteaza si driverul.
2. Simulatorul care lucreaza cu controlerul. Adica felul in care citeste inputul dat de tine, genereaza FF-ul si genereaza fortele. Aici LFS sta foarte bine. De asemenea, felul in care genereaza grafica poate introduce lag, si orice procesare din simulator, cu cat e mai complex.
3. Placa video are si ea un mic lag pana da drumul imaginii, dar foarte mic de obicei. Setarile de driver de asemenea pot aduce lag suplimentar, ca de exemplu VSYNC ON.
4. Monitorul, indiferent de ce latenta are in specificatii (chiar si cele de 2ms), poate avea input lag. De exemplu, sunt multe monitoare care au post-processing la imagine pentru a obtine diferite efecte (de obicei marketing) sau pur si simplu o imagine mai vie, etc. Aceasta procesare are loc intr-un procesor din monitor, dupa ce a venit imaginea din placa video si inainte sa fie afisata pe monitor. Rezultatul este de cele mai multe ori input lag mai mare. Multe astfel de monitoare au si un mod "Instant" sau "Game mode", in care se elimina acea procesare. Adica sunt monitoare facute sa satisfaca si gamerul, si cei care vor o calitate a imaginii mai buna.
Input lagul nu este acelasi lucru cu "latency" care apare in specificatii. Dar impreuna daca sunt mari, rezultatul e catastrofal.
Un exemplu de input lag: http://www.youtube.com/watch?v=TjePCW02U78
Exemplu de input lag mic: http://www.youtube.com/watch?v=lSRBALL0gj4&feature=plcp (volanul din filmulet nu exista pe piata)
Sunt monitoare care ating un input lag de 30+ ms. Imaginativa la 250+ km/h ce inseamna aia. Inseamna ca parcurgi ~2m in 30ms. Daca esti in linie dreapta nu e nimic, dar daca trebuie sa dai iei o curba poti pierde 1m dintr-un apex. Sau mai rau daca ai derapat si a trebuit sa corectezi foarte rapid. La masinile mai nervoase am observat ca input lagul rezulta in multe momente de snap-oversteer, pentru ca eram tot timpul in contra timp cu ce face masina.

Problema mai mare este ca, conteaza lagul total, care in cazul asta (monitor cu lag de 30ms) poate fi pe la 100ms (luand toate componentele de mai sus in calcul).
De cele mai multe ori, inconstient ne adaptam la input lag (adica facem miscarile mai devreme, etc), dar eu de exemplu nu am reusit cu monitoarele dinainte. Am observat o diferenta majora cand am facut upgrade.

Input lagul la monitoare nu este prezent in specificatii, trebuie cautate review-urile care il testeaza (si au inceput in ultimul timp sa fie tot mai multe site-uri). Un site foarte profesionist prin felul cum testeaza monitoarele, inclusiv input lagul este prad.de

In articolul asta se pot vedea niste timp totali (care iau in calcul totul, nu doar monitorul): http://www.tomshardware.com/reviews/ace ... 131-9.html
http://www.tomshardware.com/reviews/s24 ... 16-14.html
Modul de testare: cu o camera super rapida care inregistreaza la 1000fps/secunda, deci cu o precizie de 1ms.

Cele mai rapide monitoare din test au avut lag total de 40+ ms ->2.7 metri la 250km/h
IPS-urile ieftine 55+ ms (deci cam 15 ms de lag fata de monitoarele rapide) -> 3.8 metri la 250km/h
iar IPS-urile profesionale cu calitate superioara a imaginii sunt total nerecomandata pt. jocuri. Cred ca si la cele de stategie ai probleme cu datul clickului ) -> peste 6 metri la 250km/h

A se observa si o chestie interesanta. Cel mai rapid monitor ca si response time din testul ala e Samsung T24A550, dar e dezastru la categoria input lag, picand in extrema cealalta.

18 Sep 2012, 09:04
Profile

Foarte interesantă lectura, rămâne de investigat, habar nu aveam de aspectul ăsta. Ştiam de existenţa lag-ului de input la alte jocuri (precum Dirt cu volanul) dar nu m-am gândit la monitoare propriu-zis.

18 Sep 2012, 14:19
Profile
Reply to topic   [ 2 posts ]